ΑΝΘΟΚΥΔΩΝΙΑ ,ΤΣΙΝΤΟΝΙΑ , CHAENOMELES

Ετικέτες Technorati:


Περιγραφή του φυτού
Οι ανθοκυδωνιές ή ιαπωνικές κυδωνιές είναι θάμνοι ανθεκτικοί σε αντίξοες καιρικές συνθήκες , αφού μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο στα θερμά όσο και στα ψύχρα μέρη . Είναι θάμνοι φυλλοβόλοι ή ημιαειθαλείς και κατάγονται από την ανατολική Ασία . Είναι θάμνοι πολυκλαδοι , και ανθίζουν στα τέλη του χειμώνα και πριν βγάλουν φύλλα Καλλιεργούνται για τα ωραία τους άνθη ,
Καλλιέργεια
Όλες οι ανθοκυδωνιές καλλιεργούνται εύκολα σ οποιοδήποτε έδαφος , αλλά προτιμάνε θέσεις λιαζόμενες.
Πολλαπλασιασμός
Οι ανθοκυδωνιές πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα με διαίρεση με παραφυάδες και με καταβολάδες ,πολλαπλασιάζονται επίσης με σπόρο ,αν και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αφού τα σπορόφυτα δεν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά , επιπλέον για να φυτρώσουν οι σπόροι θα πρέπει να περάσουν από ένα διάστημα σε συνθήκες ψύχους για να διακοπή ο λήθαργος και να φυτρώσουν .
Γι αυτό η μέθοδος αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη , αν παρόλα αυτά την χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να βάλουμε του σπόρους για 2 μήνες στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) κα να τους φυτέψουμε στις αρχές ης άνοιξης .Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε (σταματήσουμε) τους σπόρους το φθινόπωρο και να τους αφήσουμε έξω εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες , εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να προστατεύουμε του σπόρους από τυχόν επιθέσεις (ζώων πουλιών κλπ)
Ο ευκολότερος και πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με παραφυάδες και με διαίρεση. Μπορούμε να βγάλουμε παραφυάδες ή να διαιρέσουμε το φυτό μετά την πτώση των φύλλων ,στις αρχές δηλαδή του χειμώνα και πριν από την άνθιση .Τα νέα φυτά μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μικρές γλάστρες για να δυναμώσουν οι ρίζες και μετά να τα φυτέψουμε στην οριστική τους θέση , μπορούμε επίσης να τα φυτέψουμε και κατευθείαν στην οριστική τους θέση .
Πολλαπλασιάζονται επίσης με μοσχεύματα από ώριμο ή ημιώριμο ξύλο που θα πρέπει να φυτευτούν το χειμώνα και θα πρέπει να παραμείνουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες .
Κλάδεμα
Επειδή είναι θάμνος πολυκλαδής που σημαίνει ότι φύονται πολλές παραφυάδες, δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνον η αφαίρεση των ξερών κλαδιών, και των κλαδιών που μπορεί να χαλάνε το σχήμα .Το κλάδεμα για την διαμόρφωση του σχήματος πρέπει να γίνετε μετά το τέλος της ανθοφορίας , ενώ τα ξερά τα αφαιρούμε αφού ξεραθούν .
Προβλήματα και ασθένειες
Είναι θάμνος ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν παρουσιάζει προβλήματα . όμως το καλοκαίρι πολλά έντομα φωλιάζουν κάτω από το φυτό , και ιδιαίτερα κάτω από τα φύλλα και ανάμεσα στα κλαδιά, αν και δεν δημιουργούν πρόβλημα στο ίδιο το φυτό μπορεί να μετακινηθούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα στα διπλανά φυτά , προληπτικά ψεκάζουμε με ένα ήπιο εντομοκτόνο (θερινό πολτό) .
Ποικιλίες
Από τα καλλιεργούμενα είδη
Η Chaenomeles japonica είναι ένα είδος νάνο , που δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο και βγάζει άνθη πορτοκαλοκίτρινα την άνοιξη . Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές ποικιλίες της είναι η (Alba grandiflora με άσπρα άνθη) , η (rosea grantiflora με ροζ-κοκκινα άνθη) και η (Rubra grantiflora με κατακόκκινα άνθη) και των τριών τα άνθη είναι πολύ μεγάλα.
Η Chaenomeles spesiosa φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα ανθίζει νωρίτερα , προς τα τέλη του χειμώνα , τα άνθη της είναι άλικα κόκκινα ,και ομαδικά . Έχει δώσει έναν αριθμό από σημαντικές ποικιλίες με μεγάλα άνθη διαφόρων χρωμάτων . Ανάμεσα σ αυτές , εντυπωσιακές είναι η ( Brilliant με χρώμα άλικο ) , η ( Moerloosii με χρώμα ροζ και άσπρο) η ( Nivalis με χρώμα άσπρο ) ,η ( Phylis Moore με χρώμα ροζ της αμυγδαλιάς , ημίδιπλα ) και η( Spitfire με χρώμα σκούρο κόκκινο) .
Από μια διασταύρωση της Chaenomeles japonica και της Chaenomeles spesiosa προήρθε η Chaenomeles χ Superba ,η οποία έδωσε ποικιλίες με ζωηρόχρωμα άνθη . Μερικές από τις καλύτερες είναι η Knarhill Scarlet με άνθη έντονα κόκκινα , που κρατάνε για πολύ μεγάλο διάστημα η Nicoline με άνθη άλικα η Hever Castle με χρώμα ροζ , η Rowallane με χρώμα πορφυρό ηRosea Flofe Pleno με άνθη διπλά και χρώματος ροζ η Apple Blossom με άνθη μεγάλα και χρώμα ελαφρά ροζ . Αυτές όλες οι ποικιλίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι , αμέσως μετά την ανθοφορία , εμφανίζονται πάνω στα κλαδιά οι καρποί τους που είναι μεγάλοι ,κίτρινοι και αρωματικοί.
                                                                                    
                                                                         ΑΠΟ ΤΟΝ
                                                            ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ 
                                                                  kutsukiss@gmail.com
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner
Αντιδράσεις: