Protected by Copyscape Online Copyright Protection 
 Περιγραφή του φυτού:
ΟΡΤΑΝΣΙΑ-Madame Mouilliere
Γένος που περιλαμβάνει εξαιρετικά καλλωπιστικούς θάμνους ,ως επί το πλείστον φυλλοβόλους , με φύλλα αντίθετα , απλά και με άνθη 2 ειδών που εμφανίζονται σε απόκριες ταξιανθίες (σφαίρα). Στη μια περίπτωση τα άνθη είναι μικρά , με πέταλα και σέπαλα κανονικά , ενώ στο άλλο είδος τα άνθη είναι στείρα με σέπαλα μεγάλα (πεταλοειδή),ενώ τα πέταλα είναι ασήμαντα και καταλαμβάνουν το κέντρο . Στις περισσότερες ποικιλίες τα γόνιμα άνθη είναι πολύ λίγα ή λείπουν εντελώς , ενώ αντίθετα τα στείρα είναι πολλά κα βρίσκονται συνήθως στην περιφέρεια , ενώ σε άλλες είναι όλα στείρα . Το χρώμα τους είναι εντυπωσιακό , άσπρο , κόκκινο , ροζ , ρόδινο , μωβ μπλε κ.λπ. και η ανθοφορία τους αρχίζει από τα τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοέμβριου . 

Καλλιέργεια:
 
Η ορτανσία είναι γενικά ασβεστόφοβο φυτό και θέλει χώμα όξινο έως ουδέτερο για να ευδοκίμηση . Το χρώμα των λουλουδιών εξαρτάται επίσης από την οξύτητα του εδάφους , εάν το χώμα είναι πολύ όξινο 4,5 ph τότε τα άνθη της έχουν χρώμα βαθύ μπλε , ενώ σε ph 7 παίρνουν το χρώμα του ροζ . Έτσι μπορούμε να καθορίσουμε εμείς , για το τη χρώμα θα έχει η ορτανσία μας , προσοχή θα πρέπει να δώσουμε όμως στο να μην ξεπεράσουμε το όριο ph 7 , γιατί τότε θα έχουμε κιτρίνισμα των φύλλων από τροφοπενία σιδηρού . Ο σίδηρος για να απορροφηθεί από το φυτό θα πρέπει να είναι ευδιάλυτος στο νερό , και μόνον ο σίδηρος που είναι στην δισθενή του μορφή είναι ευδιάλυτος στο νερό . Μην χρησιμοποιείται καρφιά , βίδες , πέταλα και όλα τα συναφή για να δώσετε στο φυτό σας σίδηρο , ο σίδηρος (σκουριά) που προέρχεται από αυτά μέταλλα είναι στη τρισθενή του μορφή και δεν είναι ευδιάλυτος στο νερό , περισσότερα για αυτό το θέμα θα γράψουμε ένα νέο άρθρο .
Επειδή όπως είπαμε η ορτανσία είναι φυτό ασβεστόφοβο θα πρέπει να κρατήσουμε και μια ισορροπία ως προς το έδαφος .
Η ορτανσίες είναι φυτά που αγαπούν τη ζέστη αλλά δεν αγαπούν την άμεση έκθεση στον Ήλιο , αγαπούν επίσης την υγρασία και το κατάβρεγμα των φύλλων ιδιαίτερα τις θέρμες μέρες του καλοκαιριού (εννοείτε ότι το πότισμα και το κατάβρεγμα θα γίνει το πρωί ή το απόγευμα και όχι το μεσημέρι) , όσο για την λίπανση θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πλήρες λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και κατάλληλο για οξύφυλλα .

Πολλαπλασιασμός:
ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας γίνεται με πολλούΟΡΤΑΝΣΙΑ-ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΞΥΛΟς τρόπους και σίγουρα αυτός που ενδιαφέρεται να πολλαπλασιάσει τα φυτά του σίγουρα θα βρει κάποιον τρόπο και δεν θα τον απογοήτευση . Επειδή η ορτανσία είναι ένας θάμνος πολυκλαδής βγάζει δηλαδή από την βάση του πολλά κλαδιά που έχουν ριζικό σύστημα και θεωρούνται σαν παραφυάδες , μπορούμε να διαιρέσουμε το παλιό φυτό , και αφού το κάθε κλαδί το κόψουμε έτσι ούτος ώστε να μείνουν επάνω του 2 έως 3 οφθαλμοί και κατόπιν να το φυτέψουμε
. Πολλαπλασιάζετε επίσης με σκληρά και μαλακά μοσχεύματα ,σχετικά άρθρα θα βρείτε εδώ: http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.com/2013/04/cuttings-hardwood.html .
http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.com/2013/04/softwood-cuttings.html
Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε για τα μοσχεύματα ή για την διαίρεση θα πρέπει ΟΡΤΑΝΣΙΑ-ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΟΥΣΧΕΥΜΑνα είναι ένα μέρος άμμου και ένα μέρος τύρφης , αντί για άμμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περλίτη αλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο περλίτης κρατά παρά πολύ νερό με αποτέλεσμα τα μοσχεύματα κα ιδιαίτερα αυτά του μαλακού ξύλου μπορεί να σαπίσουν άρα θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην υγρασία του περλίτη , επίσης αντί για τύρφη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυλλόχωμα που έχουμε μαζέψει εμείς από κάποια ορεινή περιοχή .

Κλάδεμα:
Επειδή η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας εποχής , θα πρέπει να την κλαδέψουμε βαθειά στο τέλος του χειμώνα αφήνοντας 2 έως 3 οφθαλμούς.Σχετικό άρθρο για το βαθύ κλάδεμα θα βρείτε εδώ:  
http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.com/2013/03/pruning-shrubs.html

Προβλήματα και ασθένειες:
Η ορτανσία δεν προσβάλλεται από ασθένειες .
Προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα κοκκοειδεί και τετράνυχοι που φωλιάζουν κάτω από τα σκιερά φύλλα της ορτανσίας και απομυζούν του χυμούς από τους τρυφερούς βλαστούς , αποτέλεσμα το φυτό να εξασθενεί και να κάνει μικρότερα άνθη, καταπολεμήστε τα με ένα ήπιο εντομοκτόνο (θερινό πολτό ) .

Κίτρινα φύλλα (χλώρωση) : Εμφανίζεται στα φύλλα και ιδιαίτερα στις θέσεις μεταξύ των νευρώσεων (αποχρωματισμός κιτρίνισμα ). Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές : έλλειψη σιδήρου , ΟΡΤΑΝΣΙΑ με χλώρωσηή υψηλό pH , προσθέτουμε στο έδαφος θεϊκό σίδηρο ο οποίος θα εμπλουτίσει το έδαφος με σίδηρο και θα ρυθμίσει το ph ( χρησιμοποιήστε τον συμφώνα με της αναγραφόμενες οδηγίες )
Μειωμένη δραστηριότητα τω ριζών που μπορεί να οφείλεται είτε σε αλκαλικότητα του εδάφους ,είτε σε μεγάλη συγκέντρωση αλάτων στο έδαφος , είτε ακόμα σε υπερβολική υγρασία του εδάφους (υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση ) , σε προσβολή από μικρόβια (καρκίνος του κορμού ή των ριζών από νηματώδεις  (άσπρα σκουλήκια )) .
Η χλώρωση μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις ,να προληφθεί με την προσθήκη στο έδαφος θεϊκού σιδήρου . ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΜΕ ΧΛΩΡΩΣΗΣε όλες τις άλλες πρέπει πρώτα να εμφανιστεί και μετά , αφού βρούμε σε τι οφείλεται , να ενεργήσουμε ανάλογα με την περίπτωση .


Ποικιλίες:

Από τα διάφορα είδη , τα πιο ενδιαφέροντα είναι:
Hydrangea hortensias : η γνωστή σε όλους ορτανσία, που το ύψος της φτάνει το ένα μέτρο . Έχει φύλλα μεγάλα οδοντωτά , άνθη που ποικίλουν στο χρώμα ,και σε μεγάλες επάκριες ταξιανθίες με πολύ λίγα ή και καθόλου γόνιμα άνθη . Άπειρες διασταυρώσεις έχουν δώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ποικιλιών , όπως η (Ami Pasquier), με μεγάλα κόκκινα-πορφυρά άνθη , η (King George V ), Με μεγάλα ρόδινα άνθη , η (Madame Mouilliere), με πάρα πολύ μεγάλα κάτασπρα άνθη , η ( Godian ) μπλε άνθη.
Hydrangea paniculata: και κυρίως η ποικιλία ( Grantiflora ) φτάνει επίσης το ένα μέτρο ύψος, έχει φύλλα ωοειδή –επιμήκη και άνθη άσπρα, μεγάλα σε πυραμιδοειδείς ταξιανθίες, που εμφανίζονται το καλοκαίρι, και με όλα τα άνθη στείρα.
Hydrangea petiolaris: Είναι μια ορτανσία αναρριχώμενη που το ύψος της φτάνει σε ύψος τα 10 με 15 μέτρα, με βλαστούς σαρκώδεις που προσφύονται όπως ακριβώς οι βλαστοί του κισσού. Έχει φύλλα οβάλ , οδοντωτά , υποκίτρινα στο κάτω μέρος . Τα άνθη είναι άσπρα με μεγάλο αριθμό , επίσης είναι μια από τις ορτανσίες που έχουν γόνιμα άνθη ,ενώ λίγα άγονα βρίσκονται στην περιφέρεια με 4 ή 5 σέπαλα Τα άνθη της εμφανίζονται τον Μάιο με Ιούνιο .
                                                                                                                                                               ΑΠΟ ΤΟΝ
                                                             ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ 
                                                               kutsukiss@gmail.com

                                                                  
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner
Αντιδράσεις: