Protected by Copyscape Online Copyright Protection
ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΜΕ ΝΥΧΙ
Τα μοσχεύματα από σκληρό ξύλο γίνονται από ώριμα στελέχη των θάμνων και των δέντρων και αποτελούν την πιο απλή απ όλες τις μεθόδους αναπαραγωγής . Αυτά τα μοσχεύματα συχνά εξασφαλίζονται και ριζώνουν εύκολα σε συνηθισμένο έδαφος στο ύπαιθρο .
Τα μοσχεύματα από σκληρό ξύλο συνήθως γίνονται από γέρα στελέχη και είναι τουλάχιστον 1 έτους Το μήκος αυτών των μοσχευμάτων ποικίλλει από 10 μέχρι 30 cm .
Συχνά είναι προτιμότερο να κόβουμε τα μοσχεύματα με τακούνι ή με νύχι δηλαδή στη βάση τους να υπάρχει ένα κομμάτι πιο ηλικιωμένο ξύλο . Αυτό είναι απαραίτητο για την περίπτωση των κωνοφόρων που αναπαράγονται από μικρούς πλευρικούς βλαστούς . Τα μοσχεύματα που δεν έχουν κοπεί με τακούνι ή με νύχι κόβονται ακριβώς κάτω από ένα γόνατο (την ένωση του φύλλου και του στελέχους ) αλλά υπάρχουν ορισμένα φυτά που προτιμώνται ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΜΕ ΤΑΚΟΥΝΙτα μοσχεύματα που κόβονται μέσα στο γόνατο .Στα φυτά με στελέχη με εντεριώνη , είναι προτιμότερο να κόβουμε το μόσχευμα ακριβώς στο σημείο όπου φυτρώνει ο βλαστός της τρέχουσας εποχής , γιατί σ αυτό το σημείο η περιοχή από εντεριώνη περιορίζεται στο ελάχιστο .Σε όλα τα μοσχεύματα είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα τουλάχιστον μάτι κοντά στην κορυφή για να μπορεί απ αυτό να μεγαλώσει το στέλεχος . Δεν χρειάζεται να υπάρχουν μάτια κοντά στη βάση , γιατί οι ρίζες δεν παράγονται από μάτια αλλά από εσωτερικούς ιστούς του κομβίου .
Το φθινόπωρο είναι μάλλον η καλύτερη εποχή για να κόψουμε μοσχεύματα από σκληρό ξύλο . Αυτά μπορούμε στη συνεχεία να τα φυτέψουμε αμέσως ή να τα δέσουμε σε μάτσα και να τα βάλουμε σε υγρό χώμα μέχρι την άνοιξη . Παρά πολλά φυλλοβόλα φυτά αναπαράγονται με μοσχεύματα αναπαράγονται με μοσχεύματα από σκληρό ξύλο και ανάμεσα τους είναι οπωροφόρα δέντρα , καθώς και πολλοί θάμνοι και δέντρα καλλωπιστικά .Πολλά μοσχεύματα από σκληρό ξύλο μπορούν εύκολα να πιάσουν σ έναν ανοιχτό κήπο . Διαλέξτε μια προστατευμένη θέση που να είναι απαλλαγμένη από αγριόχορτα . Για να φυτέψουμε τα μοσχεύματα απλώνουμε κάτω ένα σπάγκο και σκάβουμε ένα ρηχό αυλάκι , έτσι που η πλευρά του να είναι ίσια και κατακόρυφη , και δίπλα ακριβώς στο σπάγκο . Βάζουμε τα μοσχεύματα στο αυλάκι σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους και σε βάθος άσο τουλάχιστον με τα τρία τέταρτα του μήκους τους . Μετά ξαναρίχνουμε το χώμα μέσα στο αυλάκι και το πατάμε καλά δίπλα στα μοσχεύματα . Αν υπάρχουν περισσότερες από μια σειρές , συνήθως αφήνουμε μια απόσταση 30 cm μεταξύ τους .

 

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
kutsukiss@gmail.com 

Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner