Περιγραφή του φυτού :
Είναι δένδρο αειθαλές και μικρών σχετικά διαστάσεων 3 έως 4 μέτρων , με σχήμα στρογγυλό ή πυραμιδοειδές και ζει πολλά χρόνια 40 έως 50.Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και στο είδος Eriobotrya japonika . Τα φύλλα της είναι απλά , μεγάλα ,περγαμηνοειδή , οδοντωτά , λεία στην επάνω επιφάνεια και τραχιά και χνουδωτά στην κάτω . Τα άνθη της είναι κίτρινα , μικρά με χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα . Εμφανίζονται σε ταξιανθίες από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο ,ανάλογα με το κλίμα της περιοχής . Ο καρπός έχει σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές , με φλοιό υποκίτρινο - πορτοκαλόχρωμο και με σάρκα κίτρινη χυμώδη , υπόξινη , περιέχει δε 2εωσ 4 κουκούτσια . Οι καρποί ωριμάζουν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο . Τα άνθη σχηματίζονται στην κορυφή του βλαστού , που αναπτύσσεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο . Μπορεί όμως κοντά στη βάση του κύριου βλαστού να σχηματιστεί και δεύτερος βλαστός . Συνήθως όμως , η επέκταση των κλαδιών γίνεται με το σχηματισμό νέου βλαστού κοντά στη βάση της ταξικαρπίας . Στη βλάστηση που θα αναπτυχθεί την άνοιξη σχηματίζονται στην άκρη και στα πλάγια μάτια , από τα οποία μόνον αυτό που βρίσκεται στην άκρη ( επάκριος οφθαλμός ) θα διαφοροποιηθεί το καλοκαίρι σε απλό ανθοφόρο που θα δώσει το φθινόπωρο περίπου 40 έως 50 άνθη , από τα οποία πάλι θα δώσει καρπούς το 1/5 .

Καλλιέργεια :
Ευδοκιμεί γενικά στις μεσογειακές χώρες , όπου ευδοκιμεί και η ελιά , αλλά δεν αντέχει τους παγετούς , είτε χειμερινούς είτε ανοιξιάτικους , πάντως αντέχει τους παγετούς περισσότερο από τα εσπεριδοειδή .
Όσον αφορά το έδαφος αν και προτιμάει τα βαθιά , γόνιμα και υγρά εδάφη εν τούτης μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιοδήποτε έδαφος αρκεί να ποτίζεται επαρκώς
Έχει ανάγκη από όλες τις φροντίδες που χρειάζονται και τα εσπεριδοειδή , δηλαδή σκαλίσματα ποτίσματα κάθε 15 – 20 μέρες καθώς και λίπανση


Πολλαπλασιασμός :
Με σπόρο :
Η μέθοδος αυτή συνηθίζεται μονάχα στις περιπτώσεις που θα την χρησιμοποιήσουμε σαν καλλωπιστικό φυτό . Σ αυτή την περίπτωση πρέπει να σπείρομαι τους σπόρους αμέσως μόλις βγουν από τον καρπό γιατί χάνουν γρήγορα τη βλαστική τους ικανότητα .

Με παραφυάδες :

Με εναέριες καταβολάδες : http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html

Με εμβολιασμό :
Αν θέλουμε να την καλλιεργήσουμε σαν καρποφόρο δεντρό , χρησιμοποιούμε για να την πολλαπλασιάσουμε τον ενοφθαλμισμό ή εμβολιασμό δια σχισμής , πάνω σε υποκείμενα μουσμουλιάς ιαπωνικής , ή γερμανικής ή ακόμα σε υποκείμενα κυδωνιάς , στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί η κυδωνιά σαν υποκείμενο τα φυτά θα αποκτήσουν νάνο μέγεθος . Τα υποκείμενα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι και σπορόφυτα .
Ο ενοφθαλμισμός γίνεται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο , ενώ ο εγκεντρισμός με σχισμή γίνεται τον Μάρτιο με Απρίλιο , με εμβόλιο που πρέπει να προέρχεται από κλαδί 2 ετών .



Εγκεντρισμός σχισμής : http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6.html

Κλάδεμα :
Εκτός από το κλάδεμα διαμόρφωσης του σχήματος που συνήθως είναι κυπελλοειδές , χρειάζεται ελαφρό ετήσιο κλάδεμα με σκοπό αφ ενός μεν να διατηρηθεί το σχήμα ,αφ ετέρου δε να αναπτυχθεί
νέα βλάστηση . Επί πλέον πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα ξερά κλαδιά και τα κλαδιά που μπλέκονται
μεταξύ τους , ώστε να φωτίζεται επαρκώς το εσωτερικό της .