Εγκεντρισμός μισής σχισμής
Σ αυτόν το υποκείμενο είναι μεγαλύτερο κατά 3 έως 10 εκατοστά από το εμβόλιο .Κόβουμε το εμβόλιο έτσι , ώστε με δυο πλάγιες τομές να δημιουργήσουμε μια σφήνα που η πλευρά της έχει μήκος 2-3 cm, αλλά η μια πλευρά να είναι πιο χοντρή από την άλλη .Οι τομές αυτές γίνονται στη βάση και πιο κάτω από έναν οφθαλμό . Κόβουμε με σταθερό τρόπο , ώστε η τομή να είναι ευθεία και λεία . Ύστερα κόβουμε το υποκείμενο οριζόντια και με κατάλληλο μαχαίρι (μπαλταδάκι) σκίζουμε τον κορμό ίσα με το μισό της διαμέτρου του και σε βάθος λίγο μεγαλύτερο από το μήκος της σφήνας του εμβολίου .Αν στη σχισμή δημιουργηθούν γρέζια (ξέφτια) τότε πρέπει να τα καθαρίσουμε και να τα βγάλουμε τελείως , ώστε η σχισμή να είναι λεία και καθαρή . Μετά βάζουμε με μεγάλη προσοχή τη σφήνα του εμβολίου μέσα στη σχισμή και τόσο βαθιά ,ώστε να μείνουν απέξω οι οφθαλμοί . Η χοντρή πλευρά της σφήνας πρέπει να τοποθετείται προς τα έξω , ενώ οι δυο φλοιοί , του εμβολίου και του υποκειμένου να εφάπτονται καλά.
Εγκεντρισμός ολόκληρης σχισμής
Στον εγκεντρισμό με ολόκληρη σχισμή το εμβόλιο κόβετε πάλι σε σχήμα σφήνας ,αλλά και οι δυο πλευρές έχουν το ίδιο πάχος , ενώ το υποκείμενο σκίζεται καθ όλη τη διάμετρο του . Σ αυτό τον εγκεντρισμό συνήθως τοποθετούμε δυο εμβόλια ,ένα από τη μια πλευρά της σχισμής και ένα από την άλλη .Τα εμβόλια και στις δυο περιπτώσεις έχουν δυο έως τρις οφθαλμούς . Μετά την τοποθέτηση του εμβολίου δένουμε σφιχτά και φροντίζουμε να μην μπαίνουν μέσα τα νερά της βροχής .
Ο εγκεντρισμός δια σχισμής γίνετε σε φυτά που δεν μπορούμε να πάρουμε οφθαλμούς ή δεν ξεκόλλα εύκολα η φλούδα ,ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το αμπέλι.
Εφαρμόζετε συνήθως τον χειμώνα και πριν την εμφάνιση των φύλλων. Εάν για διάφορους λόγους θέλουμε να τον κάνουμε αργότερα θα πρέπει να συντηρήσουμε τα εμβόλια σε ένα υγρό και ψυχρό μέρος (στη συντήρηση του ψυγείου).
Εκτός από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω ισχύουν και αυτά που έχουμε αναφέρει και στο άρθρο μας εμβολιασμός των φυτών : http://spitikiposkaimpalkoni.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΠΥΤΣΟΥΚΗ
kutsukiss@gmail.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου