Protected by Copyscape Online Copyright Protection


ΚαλλιέργειαΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΝΑΝΕΣ Η τριανταφυλλιές μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε έδαφος ,αν και το καλύτερο είναι ένα έδαφος με μεσαία σύσταση και ph 6,5 που να έχει καλλιεργηθεί καλά και να έχει εμπλουτιστεί με κοπριά ή λίπασμα . Στις ήδη εγκατεστημένες τριανταφυλλιές πρέπει να τις κάνουμε μια βασική λίπανση στο τέλος του χειμώνα μετά το κλάδεμα , ώστε να δημιουργήσουν μια ζωηρή και υγιή βλάστηση ,με αποτέλεσμα να έχουμε και ζωηρή ανθοφορία ,επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα , Πρέπει επίσης να τις ποτίζουμε ταχτικά και ιδίως τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι υπερβολικά .

Πολλαπλασιασμός
Με σπόρο
Η τριανταφυλλιά μπορεί να πολλαπλασιασθεί με, σπόρο αν και δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος και αποφεύγεται ,διότι τα σπορόφυτα που προέρχονται μ αυτόν τον τρόπο δεΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑν κρατούν τους μητρικούς χαρακτήρες και δίνουν άχρηστα υβρίδια . Παρόλα αυτά και επειδή διασταυρώνονται πολύ εύκολα , χρησιμοποιείται από τους γενετιστές για την παραγωγή νέων ποικιλιών. Αν όμως θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιασμού , τότε πρέπει να τα εμβολιάσουμε (ενοφθαλμίσουμε) με την επιθυμητή ποικιλία . Οι δενδρώδεις και θαμνώδεις τριανταφυλλιές του εμπορίου είναι όλες ενοφθαλμισμένες .
Ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού μετά τον ενοφθαλμισμό είναι με μόσχευμα (εφόσον πρόκειται για ποικιλίες που ριζοβολούν εύκολα) . Κατά το κλάδεμα διαλέγουμε επάκρια μοσχεύματα με νύχι ή με τακούνι , τα οποία θα πρέπει να είναι υγιή και να μη φέρουν αποχρωματισμούς , μήκους 30-40 cm και τα φυτεύουμε κατευθείαν στην οριστική τους θέση .Τα φυτεύουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα 2/3 να βρίσκονται εντός του εδάφους ,και πάνω από το έδαφος να βρίσκονται 2-3 οφθαλμοί . Εάν θέλουμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρες , θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αμμοαργιλώδες μίγμα προσθέτοντας και λίγη τύρφη ,θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε και την καλή αποστράγγιση . Η νάνες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται αποκλειστικά με μοσχεύματα.
Πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς πολλαπλασιάζονται και με μαλακά μοσχεύματα την άνοιξη και το καλοκαίρι , όμως για να ριζοβολήσουν θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στοιχειώδης συνθήκες ριζοβολίας .(για τις συνθήκες ριζοβολίας των μοσχευμάτων θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο)

Κλάδεμα:
ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
Νεοφυτεμένες δενδρώδεις ή θαμνώδεις :
Αν τις έχουμε φυτέψει το φθινόπωρο , πρέπει να τις κλαδέψουμε στο τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο Αν τις φυτέψαμε την άνοιξη θα τις κλαδέψουμε κανονικά στην εποχή τους , δηλαδή στο τέλος του χειμώνα . Οι θαμνώδεις κλαδεύονται στα 7 με 8 μάτια από το εμβόλιο ή από το έδαφος . Οι δενδροειδείς κλαδεύονται στο μισό από το αρχικό τους , ενώ οι υπόλοιπες κλαδεύονται σε τρία κύρια στελέχη , που κόβονται , στο ένα τρίτο περίπου από το αρχικό τους μήκος . Όλοι οι δευτερεύοντες βλαστοί που θα αναπτυχτούν στο εσωτερικό του θάμνου αφαιρούνται , ενώ οι υπόλοιποι κόβονται στα 2 μάτια .
Ήδη εγκατεστημένες ποικιλίες :
Τις κλαδεύουμε όταν ο καιρός το επιτρέπει , στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές Μαρτίου Κλαδεύουμε τους κύριους βλαστούς στα 4-5 μάτια , αλλά κρατάμε το κέντρο ανοιχτό και ελεύθερο από διασταυρωνομένους βλαστούς .Κλαδεύουμε τις νάνες πολύανθες ποικιλίες βαθιά , ενώ ψηλές ποικιλίες ελαφρότερα .Οι αναρριχώμενες και οι κρεμοκλαδείς είναι προτιμότερο να κλαδεύονται αμέσως μετά την ανθοφορία . Επίσης για τις εμβολιασμένες δεν πρέπει να ξεχνούμε να αφαιρούμαι τις παραφυάδες που φύονται κάτω από το εμβόλιο , αυτό βέβαια δεν ισχύει στην περίπτωση που έχουν παραχθεί από μόσχευμα.

Προβλήματα και ασθένειες:
Είναι θάμνος που έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες . Γενικά όλες προσβάλλονται από διαφορά έντομα και ασθένειες , οφειλόμενες σε μικροοργανισμούς και μύκητες ,γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην καταπολέμηση τους (συχνά ραντίσματα ). Καλό είναι επίσης να προλαβαίνουμε την εμφάνιση των ασθενειών , ψεκάζοντας προληπτικά , κυρίως εναντίον του ωιδίου , της σκωρίασης ,των αφίδων των κοκκοειδών και του τετράνυχου.

Ποικιλίες :
Είναι ένα μεγάλο γένος καλλωπιστικών θάμνων που καλλιεργείτε παγκόσμια όσο κανένα άλλο είδος , με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πάνω από 500 είδη με χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια που προήρθαν από διασταυρώσεις . Ταυτόχρονα κάθε χρόνο εμφανίζονται και καινούρια .Έτσι δεν είναι δυνατόν να περιγράψει κανείς όλον αυτό τον αριθμό .
                                                                                     
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
kutsukiss@gmail.com
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner