Protected by Copyscape Online Copyright Protection


Υπάρχουν δυο τύποι λεμονιάς . Ο ένας τύπος είναι αυτός απ τον οποίο παράγονται τα κοινά λεμόνια ή τα λεμόνια με μεγάλη οξύτητα και ο άλλος τύπος είναι αυτός με τα γλυκολέμονα ή λεμόνια με χαμηλή οξύτητα .
Οι κυριότερες ποικιλίες του πρώτου τύπου είναι:
Berma: Καρπός μέτριος , ωοειδής ως ελλειψοειδής , με κοντό λαιμό και αναπτυγμένη θηλή . Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος , επιφάνεια τραχιά και χρώμα κίτρινο έντονο . Είναι άσπερμη ποικιλία και δίνει καρπούς τον χειμώνα .   
Eureka: Καρπός μάλλον μικρός , ελλειπτικός , με κοντό λαιμό και μικρή θηλή . Ο φλοιός με μέτριο πάχος , λίγο τραχύς . Σάρκα πρασινοκίτρινη , πλούσια σε χυμό κι αρκετά ξινή . Είναι ποικιλία άσπερμη , με παραγωγή καρπών όλο το χρόνο , προερχόμενη από την Αμερική .
Lisbon: Καρπός μέτριος , ελλειπτικός , με πολύ κοντό λαιμό και μεγάλη θηλή . Η σάρκα τρυφερή , πολύ ξινή και πλούσια σε χυμό . Είναι ποικιλία άσπερμη , που δίνει καρπούς στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης .
Femminello Ovale: Καρπός μέτριος , ωοειδής , με πολύ κοντό λαιμό και μικρή θηλή . Η σάρκα τρυφερή , πλούσια σε χυμό και πολύ ξινή . Είναι ποικιλία ολιγόσπερμη , με παραγωγή όλο το χρόνο , αλλά κυρίως στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη . Είναι όμως ευαίσθητη στην κορυφοξήρα .
Interdonato: Καρπός μεγάλος , επιμήκης ή κυλινδρικός , με κοντό λαιμό και κωνική θηλή . Ο φλοιός μετρίου πάχους , πολύ λείος και στιλπνός . Η σάρκα πρασινοκίτρινη , τραγανή , πλούσια σε χυμό και ξινή στη γεύση . Είναι ποικιλία ολιγόσπερμη , με παραγωγή κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη . Θεωρείτε η πιο πρώιμη ποικιλία .
Santa Teresa: Είναι η πιο ανθεκτική ποικιλία λεμονιάς στην κορυφοξήρα .
Μαγληνό (Αράπικο): Καρπός μέτριος , ελλειπτικός , με κοντό λαιμό και μικρή θηλή . Ο φλοιός λεπτός και πολύ λείος . Η σάρκα πλούσια σε χυμό , αρωματική και ξινή . Ποικιλία ολιγόσπερμη , με παραγωγή μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα (ποικιλία μονοφορη) .
Καρυστινό: Καρπός μέτριος , επιμήκης , με κοντό λαιμό και αναπτυγμένη κωνική θηλή . Φλοιός με μέτριο πάχος και τραχύς . Η σάρκα πλούσια σε χυμό και ξινή . Ποικιλία ολιγόσπερμη , με παραγωγή μόνον από τα τέλη του φθινόπωρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης (ποικιλία μονοφορη) .
Αδαμοπουλου: Καρπός με μέγεθος από μέτριος μέχρι πολύ μεγάλος , με σχήμα ελλειπτικό , κοντό λαιμό και αναπτυγμένη θηλή . Ο φλοιός έχει μέτριο ως μεγάλο πάχος , η δε επιφάνεια του είναι τραχιά . Η σάρκα πλούσια σε χυμό και ξινή . Είναι ποικιλία πολύφορη .

Από τις γλυκόχυμες ποικιλίες :

Dorshapo : Ο καρπός της μοιάζει με την Eureka .Η σάρκα έχει χρώμα κίτρινο-κεχριμπαρι και είναι γλυκιά .


 
   
 
Για τον πολλαπλασιασμό την καλλιέργεια και άλλες πληροφορίες εδώ:
 
 
 
 
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner