Protected by Copyscape Online Copyright Protection


Λίπανση:
Η λίπανση παίζει σημαντικό ρόλο , γιατί τα εσπεριδοειδή έχουν μεγάλες ανάγκες σε άζωτο ,φώσφορο ,
Ετικέτες Technorati:
κάλι , ασβέστιο και μαγνήσιο , αλλά και σε ιχνοστοιχεία , όπως σίδηρο , βόριο , μαγγάνιο και χαλκό .

Άζωτο:
Αναλυτικά τώρα , οι ανάγκες των εσπεριδοειδών σε αζωτούχο λίπανση είναι πολύ μεγάλες , μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη λίπανση . Η έλλειψη αζώτου προκαλεί παρεμπόδιση της αύξησης της βλάστησης και κιτρίνισμα των φύλλων (το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί να οφείλετε και σε άλλους παράγοντες ) , με αποτέλεσμα τη φυλλόπτωση και αποξήρανση της τρυφερής βλάστησης . Βέβαια , και η υπερβολική ποσότητα δημιουργεί προβλήματα , οπότε πρέπει να δίνεται με φειδώ . Συνήθως σε κανονικές συνθήκες δίνουμε κάθε χρόνο και ανά στρέμμα 12 με 20 κιλά άζωτο .

Φώσφορος:
   
Ο φώσφορος όταν λείπει , δημιουργεί καρπούς τραχείς με παχύ φλοιό και λιγότερο χυμό . Συνήθως δίνουμε σε κάθε ενήλικο δέντρο 2 με 3 κιλά. Το ρίχνουμε γύρο από αυτό , και αρκεί για 4 με 5 χρόνια .
Για τα υπόλοιπα στοιχεία χρειάζεται ανάλυση για να κριθούν οι απαιτούμενες ποσότητες . Ωστόσο ,θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα συμπτώματα έλλειψης (τροφοπενίες ).

Κάλι:
Όταν λείπει το Κάλι , τότε η ωρίμανση των καρπών γίνετε νωρίτερα το συνηθισμένο χρόνο , το μέγεθος τους επίσης γίνετε αισθητά μικρότερο και στη συνέχεια χάνεται ένα μέρος της παραγωγής , ενώ επίσης εμφανίζονται ανωμαλίες στο φλοιό των καρπών , όπως άγρια και τραχιά επιφάνεια με αυλακώσεις . Σ αυτές τις περιπτώσεις προσθέτουμε 2 περίπου κιλά Κ2Ο γύρο από κάθε δέντρο για δυο συνεχόμενα χρόνια . Αυτή η λίπανση είναι αποτελεσματική για αρκετά χρόνια .
Μαγνήσιο:
Η τροφοπενία μαγνησίου εμφανίζεται με τη μορφή κίτρινων εξανθημάτων περιφερειακά από τα φύλλα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε καρπούς , σιγά σιγά μειώνεται η παραγωγή και τα δέντρα αρχίζουν να παρενιαυτοφορούν ( δηλαδή ένα χρόνο να κάνουν καρπό και έναν όχι ) Τροφοπενία μαγνησίου συνήθως εμφανίζεται σε ελαφρά αμμώδη εδάφη , διορθώνεται δε με προσθήκη νιτρικού μαγνησίου , ψεκάζοντας τα φύλλα .
Ψευδάργυρος: Τα εσπεριδοειδή συχνά εμφανίζουν τροφοπενίες ψευδαργύρου , με συμπτώματα χαρακτηριστικά , που αναγνωρίζονται εύκολα . Αυτά είναι χλωρωτικές κηλίδες στα φύλλα , μικρά φύλλα στις επάκριες βλαστήσεις και αποξήρανση των τρυφερών βλαστών . Αν η πάθηση είναι σοβαρή , τότε οι καρποί παραμορφώνονται . Διορθώνεται με ψεκασμούς στα φύλλα με θειικό ψευδάργυρο .
Μαγγάνιο:
Η τροφοπενία μαγγανίου δημιουργεί στα νεαρά φύλλα κίτρινες ή λευκές κηλίδες ανάμεσα στις κύριες νευρώσεις που παραμένουν πράσινες . Διορθώνετε επίσης με ψεκασμούς στα φύλλα με θειικό μαγγάνιο .
Σίδηρος:
Η τροφοπενία σιδήρου εμφανίζεται με χαρακτηριστική τυπική χλωρωτική κατάσταση , όπου οι νευρώσεις των φύλλων παραμένουν πράσινες , ενώ η μεταξύ αυτών επιφάνεια γίνεται κίτρινη . Τα φύλλα γίνονται μικρά , πέφτουν πρόωρα και το δέντρο παράγει λιγότερους και μικρότερους καρπούς . Η διόρθωση γίνεται με ψεκασμούς στα φύλλα με σιδηρούχα άλατα , μαζί με μια κατάλληλη διαβρεκτική ουσία .
 
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ
kutsukiss@gmail.com
Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner